Wat heb je nodig? (4 personen)
- 4 plakjes bladerdeeg
- 2 courgettes
- 2 rode uien
- 3 tenen knoflook
- 4 eetlepels verse tijmblaadjes
- 3 takken salie
- 4 stuks bosui
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel witte azijn
- 200 gram feta
- halve rode peper
- olijfolie
- honing
- zout, peper
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak eerst de courgettedip. Snijd 1 courgette in kleine stukjes, ook het zachte binnenste. Snijd de bosui in ringetjes, houd de witte ringetjes apart van de groene. Pureer de courgette met de witte bosuiringetjes glad. Voeg het citroensap en de witte wijnazijn toe en verbrokkel 100 gram van de feta erboven. Pureer nog een keer. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper. Zout toevoegen hoeft niet, want de feta is al zout genoeg van zichzelf. Snijd de rode peper in hele dunne ringetjes. Haal de blaadjes van 1 tak salie, was ze en snijd ze heel fijn. Meng de salie met de tijm door de dip. Schep de rode peper en groene bosuiringetjes door de dip. Bewaar dit tot gebruik in de koelkast.
Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Pel de knoflook en snijd de tenen in flinterdunne plakjes. Was de overige blaadjes salie en snijd ze heel fijn. Snijd de courgette in plakken van ongeveer een halve cm dik. Bestrijk de plakken courgette dun met olijfolie en maal er wat zout en peper over. Grill de plakken courgette in een tosti-ijzer, in de grillpan of een droge koekenpan. Bak de uien, op laag vuur, met de knoflook, tijm en salie, in een koekenpan met olijfolie, tot dat ze zacht en gaar zijn. Doe de plakjes bladerdeeg in 4 kleine taartvormpjes. Schep een eetlepel van de courgettedip op de bodem en verdeel hier de uien over. Leg de gegrilde plakjes courgette hier overheen en brokkel er royaal feta over. Bak de taartjes in ongeveer 17 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen, haal de vorm er af. Zet de taartjes nog even, zonder vorm terug in de uitgeschakelde oven tot dat de bodem ook lekker bros is. Druppel er wat honing over.
Bron: Koken met Mariem, Gelderlander